fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Ispanak kek - ciasto szpinakowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolezanka powiedziala 'ciasto szpinak i mniam te słowa nie powinny byc użyte w jednym zadniu. Szczegolnie szpinak.' hmm... zobaczymy ;D

Ispanak kek - ciasto szpinakowe

Składniki:

Ispanak kek - ciasto szpinakowe

 

  • 2 jajka
  • 1.5 szkl cukru pudru
  • 2 szkl maki
  • 1 mala torebka proszku do pieczenia
  • 1 lyzka stolowa extractu vanilli
  • pol szklanki oleju roslinnego
  • 200g szpinaku

 

  • Krem
  • 1 sniezka
  • 1 szklanka mleka zimnego

Sposób przygotowania:

Ispanak kek - ciasto szpinakowe
1.Umyj szpinak i potnij na male paseczki. Wsadz do garnka i podgrzewaj na srednim ogniu az 'woda' z niego wyparuje (prawie do konca) mieszaj co chwile - zrob z niego purre - uzywajac mrozonego szpinaku tylko odparuj wode.
2. Przygotuj krem wsadz do lodowki az ciasto bedzie gotowe
3. Ubijaj jajka i cukier puder przez 4-5min.
4. Wciaz ubijajac dodaj olej, vanilla, proszek do pieczenia, szpinak purre i make.
5 Na dnie blaszki rozloz pergamin (folia aluminiowa tez sie nada) wlej ciasto
6. Wsadz do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 min (sprawdzaj wykalaczka)
7. Obetnij brzegi i gore ciasta - zrob z tego miazge
8. Nasmaruj ciasto kremem (oczywiscie zimne ciasto)
9 Posyp miazga z punktu 7dem.