Sposób przygotowania:
Ispanak kek - ciasto szpinakowe
1.Umyj szpinak i potnij na male paseczki. Wsadz do garnka i podgrzewaj na srednim ogniu az 'woda' z niego wyparuje (prawie do konca) mieszaj co chwile - zrob z niego purre - uzywajac mrozonego szpinaku tylko odparuj wode.
2. Przygotuj krem wsadz do lodowki az ciasto bedzie gotowe
3. Ubijaj jajka i cukier puder przez 4-5min.
4. Wciaz ubijajac dodaj olej, vanilla, proszek do pieczenia, szpinak purre i make.
5 Na dnie blaszki rozloz pergamin (folia aluminiowa tez sie nada) wlej ciasto
6. Wsadz do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 min (sprawdzaj wykalaczka)
7. Obetnij brzegi i gore ciasta - zrob z tego miazge
8. Nasmaruj ciasto kremem (oczywiscie zimne ciasto)
9 Posyp miazga z punktu 7dem.
2. Przygotuj krem wsadz do lodowki az ciasto bedzie gotowe
3. Ubijaj jajka i cukier puder przez 4-5min.
4. Wciaz ubijajac dodaj olej, vanilla, proszek do pieczenia, szpinak purre i make.
5 Na dnie blaszki rozloz pergamin (folia aluminiowa tez sie nada) wlej ciasto
6. Wsadz do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 min (sprawdzaj wykalaczka)
7. Obetnij brzegi i gore ciasta - zrob z tego miazge
8. Nasmaruj ciasto kremem (oczywiscie zimne ciasto)
9 Posyp miazga z punktu 7dem.
marietta