Sposób przygotowania:
Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw
Zanim zabierzemy się za robienie ciasta, należy rozmrozić szpinak !!! Do rozmrożonego już szpinaku i odciśniętego z nadmiaru wody, dodajemy pół szklanki oleju i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do dobrze ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy pół szklanki oleju i zmiksowany szpinak, dobrze mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki ok. 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką ( lub wyłożonej papierem do pieczenia ), pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem; można polać polewą czekoladową lub krówkową. Ciasto nie smakuje szpinakowo, raczej jak zwykła babka. Można zrobić z połowy porcji i piec w keksówce. SMACZNEGO :)
mania
pierniczkowo
zbysiowa
Netka
Tit
AnetaŚw
AnetaŚw
bernika
figga
marietta