AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne zielone ciasto z dodatkiem szpinaku, którego wcale nie czuć w smaku ;)) Raczej przypomina babkę :)

Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw

 

  • 8 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 szkl. oleju
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw
Zanim zabierzemy się za robienie ciasta, należy rozmrozić szpinak !!! Do rozmrożonego już szpinaku i odciśniętego z nadmiaru wody, dodajemy pół szklanki oleju i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do dobrze ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy pół szklanki oleju i zmiksowany szpinak, dobrze mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki ok. 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką ( lub wyłożonej papierem do pieczenia ), pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem; można polać polewą czekoladową lub krówkową. Ciasto nie smakuje szpinakowo, raczej jak zwykła babka. Można zrobić z połowy porcji i piec w keksówce. SMACZNEGO :)
Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw
Rozmrożony szpinak miksujemy z połową szklanki oleju.
Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw
Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.
Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw
Na samym końcu dodajemy mąkę z proszkiem, olej i zmiksowany szpinak.
Ciasto ze szpinakiem wg AnetaŚw
Ciasto pieczemy ok.50-60 min. w 180 st. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.