Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowe z nasionami chiaPieczemy ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.
Robimy masę :
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały.
Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy.
Na jeden blat ciasta wlewamy masę.
ETAP 3:
Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).
ETAP 4:
Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.