bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto szpinakowe z nasionami chia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne.

Ciasto szpinakowe z nasionami chia

Składniki:

Ciasto szpinakowe z nasionami chia

Ciasto

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram szpinaku

Masa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • duży jogurt naturalny gęsty (330 ml)
  • 3 łyżki nasion chia

 

  • 2 galaretki zielone
  • 500 ml

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe z nasionami chia

Pieczemy ciasto:

Ciasto szpinakowe z nasionami chia
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

Robimy masę :

Ciasto szpinakowe z nasionami chia
Na jeden blat ciasta wlewamy masę z mleczka kokosowego.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały.

Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy.

Na jeden blat ciasta wlewamy masę.

ETAP 3:

Ciasto szpinakowe z nasionami chia

Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).

ETAP 4:

Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.