smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Tureckie ciasto szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne zielone ciasto z kremem z bitej śmietany. Ciasto swój kolor zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Przepis znalazłam na jednym z blogów.

Tureckie ciasto szpinakowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tureckie ciasto szpinakowe

ciasto

 

krem

Sposób przygotowania:

Tureckie ciasto szpinakowe
1 Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody, a następnie mikserem go rozdrobnić

2 Do szpinaku wbić jajka i cukier i wszystko ponownie dobrze zmiksować.

3 Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaćsok z cytryny. Miksować i dodawać olej.

4 Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w 180 stopniach C. Czas pieczenia to około 45 minut.

5 Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

Krem

1 Śmietanę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem.

2 Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i wlać do ubitej śmietany.

3 Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Wierzch ciasta udekorować ubitą śmietaną i truskawkami.
Tureckie ciasto szpinakowe
Tureckie ciasto szpinakowe z truskawkami