Sposób przygotowania:
Tureckie ciasto szpinakowe
1 Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody, a następnie mikserem go rozdrobnić
2 Do szpinaku wbić jajka i cukier i wszystko ponownie dobrze zmiksować.
3 Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaćsok z cytryny. Miksować i dodawać olej.
4 Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w 180 stopniach C. Czas pieczenia to około 45 minut.
5 Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem
1 Śmietanę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem.
2 Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i wlać do ubitej śmietany.
3 Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Wierzch ciasta udekorować ubitą śmietaną i truskawkami.
2 Do szpinaku wbić jajka i cukier i wszystko ponownie dobrze zmiksować.
3 Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaćsok z cytryny. Miksować i dodawać olej.
4 Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w 180 stopniach C. Czas pieczenia to około 45 minut.
5 Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem
1 Śmietanę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem.
2 Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i wlać do ubitej śmietany.
3 Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Wierzch ciasta udekorować ubitą śmietaną i truskawkami.