EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Ciasto szpinakowe z borówkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Moja wersja słodkiego ciasta z tajemniczym, niewyczuwalnym składnikiem jakim niewątpliwie jest szpinak i dodatkiem świeżych borówek.

Ciasto szpinakowe z borówkami

Składniki:

Ciasto szpinakowe z borówkami

 

  • Ciasto szpinakowe:

 

 

  • Masa śmietanowa:

 

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe z borówkami

ETAP 1:

Ciasto szpinakowe z borówkami
rozmrozić szpinak i zblendować blenderem

Rozmrozić szpinak, odcisnąć wodę i zblenderować.

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe z borówkami
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, miksując wlać olej

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, cały czas miksując wlać olej
a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie skroić (wyrównać) wierzch ciasta oraz boki a ciasto przekroić na dwa równe blaty. Skrojony wierzch i skrojone boki ciasta pokruszyć.

Masa śmietanowa

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 4:

Ciasto szpinakowe z borówkami
wstawić do lodówki na około 2 godziny aby ciasto się schłodziło

Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, następnie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego. Całość obsmarować pozostałą masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować świeżymi borówkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.