Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowe z borówkamiETAP 1:
Rozmrozić szpinak, odcisnąć wodę i zblenderować.
Ciasto szpinakowe
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, cały czas miksując wlać olej
a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie skroić (wyrównać) wierzch ciasta oraz boki a ciasto przekroić na dwa równe blaty. Skrojony wierzch i skrojone boki ciasta pokruszyć.
Masa śmietanowa
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
ETAP 4:
Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, następnie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego. Całość obsmarować pozostałą masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować świeżymi borówkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
zbysiowa
Hrabina w kuchni
To tak jak mnie :)
EwelinaP