Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowe
Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, zagotowujemy a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści.
Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć.
Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji.
Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując.
Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu. Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy.
Na cieście rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, zagotowujemy a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści.
Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć.
Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji.
Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując.
Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu. Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy.
Na cieście rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.