slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszyscy robią ciasto szpinakowe to zrobiłam też ja. Trochę zmieniłam bo zamiast świeżych owoców jest galaretka z owocami. Wyszło pysznie i naprawdę nie wyczuwam w cieście szpinakowym szpinaku!

Ciasto szpinakowe

Składniki:

Ciasto szpinakowe

 

  • ciasto: 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • krem:1 szkl śmietanki słodkiej 12%
  • 1 op. śnieżki w proszku
  • 250 g mascarpone
  • galaretka: 200 g truskawek
  • 1/4 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • tortownica o śr. 18 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe
Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika.

Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, zagotowujemy a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści.

Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć.

Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji.

Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując.

Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu. Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy.

Na cieście rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.