slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto szpinakowe z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne ciasto szpinakowe z pianką śmietankowo-truskawkową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie i aromatyczne. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.

Ciasto szpinakowe z pianką

Składniki:

Ciasto szpinakowe z pianką

 

  • 140 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl mąki z płaskurki (pszennej)
  • 4 łyżki ksylitolu (cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)
  • 1 galaretka truskawkowo-malinowa (na 375 ml wody)
  • oraz tortownica o śr. 16 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe z pianką
Dzień wcześniej przekładamy szpinak na durszlak i odstawiamy do rozmrożenia, odciskamy.

Szpinak przekładamy do blendera, dolewamy olej i dokładnie miksujemy, odkładamy. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy puszystą, jasną masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy zblendowany z olejem szpinak, miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej folią.

Galaretkę truskawkową (tą na 500 ml wody) rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy a następnie dolewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Piankę przelewamy na ciasto szpinakowe i wstawiamy do lodówki. Drugą galaretkę (tą na 375 ml wody) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.

Tężejącą galaretką zalewamy ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki- najlepiej na całą noc.