Sposób przygotowania:
Babka gotowana orzechowo - kakaowaETAP 1:
Miękkie masło ucierać przez kilka minut z cukrem zwykłym i waniliowym. Żółtka oddzielić od białek i po jednym żółtku dodawać do masła ciągle miksując. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Powoli wsypać do masy maślano - jajecznej. Dolać mleko i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na przemian do foremki silikonowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub kaszą manną.
Formę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać do garnka tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 95 min.
Po ugotowaniu wyjąć z garnka, zdjąć folię i wystudzić. Po wystudzeniu wyjąć z formy.
Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):