WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Babka gotowana orzechowo - kakaowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam domowe ciasta, one zawsze poprawiają mi humor, a jeśli zawierają w sobie orzechy i kakao to na mojej twarzy od razu pojawia się uśmiech. Ta babka jest pyszna, delikatna i wilgotna.

Babka gotowana orzechowo - kakaowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka gotowana orzechowo - kakaowa

 

Sposób przygotowania:

Babka gotowana orzechowo - kakaowa

ETAP 1:

Miękkie masło ucierać przez kilka minut z cukrem zwykłym i waniliowym. Żółtka oddzielić od białek i po jednym żółtku dodawać do masła ciągle miksując. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Powoli wsypać do masy maślano - jajecznej. Dolać mleko i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na przemian do foremki silikonowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub kaszą manną.

Formę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać do garnka tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 95 min.

Po ugotowaniu wyjąć z garnka, zdjąć folię i wystudzić. Po wystudzeniu wyjąć z formy.

Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Babka gotowana orzechowo - kakaowa
Babka po ugotowaniu i wyjęciu z garnka, po zdjęciu folii
Babka gotowana orzechowo - kakaowa
Forma z babką przykryta folią aluminiową i wstawiona do garnka
Babka gotowana orzechowo - kakaowa
Ciasto nakładane na przemian do formy silikonowej
Babka gotowana orzechowo - kakaowa
Ciasto orzechowe podzielone na dwie części (jedna z kakao)