Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Pasja serowo- orzechowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasja serowo- orzechowa- już jeden kęs ciasta poprawia mi humor i sprawia, że z optymizmem patrzę w przyszłość. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wyśmienicie. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję.

Pasja serowo- orzechowa

Składniki:

Pasja serowo- orzechowa

Ciasto orzechowe

Sernik

  • 500g sera białego półtłustego,
  • 100g masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 50 ml śmietany 30%,

Masa budyniowa

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 200g masła,

Dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Pasja serowo- orzechowa
1. Ciasto orzechowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję mąki wymieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

2. Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.

4. Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier. Na serniku wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam drugie z ciast orzechowych. Czekoladę gorzką rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.