Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1159]

Tarta rafaello z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta z delikatnym kremem śmietanowym z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą, z dodatkiem ananasa, rozpływa się w ustach i przenosi nas myślami w słoneczne tropiki. Nic dziwnego, że doskonale poprawia humor.

Tarta rafaello z ananasem

Składniki:

Tarta rafaello z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Tarta rafaello z ananasem

ETAP 1:

Tarta raffaello z ananasem
Pieczemy kruche ciasto z mąki pszennej, masła, cukru pudru i żółtka

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i zimne masło, które siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Ciasto nakłuwamy. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Studzimy.

ETAP 2:

Tarta raffaello z ananasem
Czekoladę białą dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

ETAP 3:

Tarta raffaello z ananasem
Ubitą śmietanę 30% miksujemy z białą czekoladą

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany powoli dodajemy roztopioną czekoladę i kieliszek malibu, miksujemy.

ETAP 4:

Tarta raffaello z ananasem
Do masy dodajemy wiórki kokosowe i ananasa

Ananasa kroimy na nieduże kawałki.

Do kremu dodajemy kawałki ananasa i 4 łyżki wiórków kokosowych, mieszamy łyżką.

Wierzch tarty posypujemy pozostałymi wiórkami. Tartę chłodzimy w lodówce.