Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ciasto tarte z truskawkami - do kawy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Smaczne ciasto, lekkie poprzez strukturę uzyskaną przez ścieranie ciasta na tarce jarzynowej.

Ciasto tarte z truskawkami  - do kawy

Składniki:

Ciasto tarte z truskawkami - do kawy

 

  • mąka krupczatka - 1/2 kg,
  • margaryna lub masło roślinne - 250 g,
  • jajka - 5 szt,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • tłuszcz do blaszki - 2 - 3 łyżki,
  • mąka do posypania blaszki - 2 łyżki,
  • truskawki - 30 dg,
  • kakao - 3 łyżki
  • sól

 

  • polewa:
  • margaryna - 125 g,
  • woda - 6 łyżek,
  • kakao - 4 łyżki,
  • cukier 3/4 szkl,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tarte z truskawkami - do kawy
Oddzielamy żółtka od białek. Zarabiamy ciasto z krupczatki, masła lub margaryny, proszku do pieczenia i 5 żółtek. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę ścieramy na jarzynówce jedną część białego ciasta, na jasne ciasto ścieramyciasto z dodatkiem kakao na tarce jarzynówce (jak najgrubszej).Białka ubijamy z odrobiną soli i z 3/4 szklanki cukru i wykładamy sztywną pianę na ciasto ciemne ciasto. Na pianę wykładamy truskawki - latem świeże ( obecnie dałam część truskawek pozostałych po zrobieniu nalewki i część truskawek mrożonych. Pozostałą - jasną część ciasta ścieramy delikatnie na pianę z owocami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. lub 150 - 160 stopni C z termoobiegiem - około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: Margarynę stapiamy z wodą (6łyżek), kakao i cukrem, i ucieramy wszystko na gładko. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je przygotowaną polewą . można nie polewać go polewą, wystarczy tylko posypać jecukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka