Sposób przygotowania:
Ciasto tarte z truskawkami - do kawy
Oddzielamy żółtka od białek. Zarabiamy ciasto z krupczatki, masła lub margaryny, proszku do pieczenia i 5 żółtek. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę ścieramy na jarzynówce jedną część białego ciasta, na jasne ciasto ścieramyciasto z dodatkiem kakao na tarce jarzynówce (jak najgrubszej).Białka ubijamy z odrobiną soli i z 3/4 szklanki cukru i wykładamy sztywną pianę na ciasto ciemne ciasto. Na pianę wykładamy truskawki - latem świeże ( obecnie dałam część truskawek pozostałych po zrobieniu nalewki i część truskawek mrożonych. Pozostałą - jasną część ciasta ścieramy delikatnie na pianę z owocami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. lub 150 - 160 stopni C z termoobiegiem - około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: Margarynę stapiamy z wodą (6łyżek), kakao i cukrem, i ucieramy wszystko na gładko. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je przygotowaną polewą . można nie polewać go polewą, wystarczy tylko posypać jecukrem pudrem.
Pyza
Mirka227
Termar
Mirka, niekoniecznie do czerwca, bo nie wierzę, że nie zrobiłaś truskawek w cukrze, lub nie zamroziłaś!!
Ja ciasto to robiłam 11 listopada, czyli w minioną środę.... mam truskawki zamrożone, zasypane cukrem i pasteryzowane, a także konfitury i pozostałe ze zlanych nalewek i również zasypane cukrem.
msewka
Termar
Ja robiłam w blaszce 30 x 25 cm.
Natala1210
iwi69