Sposób przygotowania:
Ciasto tiramisu
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa). Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!smacznego:):):)
Hanna
mani3k
to mój przepis nie wiem jak ty czy kopiujesz skoro znasz takie strony
Gość
bardzo dziekuje!!!
pozdr :)
Gość
Gość
Tradycyjny przepis nie zawiera białek :-)
Gość
zgadzam się ja też robie bez białek i jest pyszne mniam
marzena2
ja tez zrobilam bez bialek i jest naprawde dobre.
Gość
marzena2
ja mam przepis z 4 zoltek i 50 dkg maskarpone i jest wystarczajaco, uzywalam blaszki kwadratowej 23cm x 23cm