wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ciasto Toffi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moja inspiracja z ciasta rafaello :) Bardzo smaczne wyszło. Można na koniec polać polewą Toffi....

Ciasto Toffi

Składniki:

Ciasto Toffi

 

  • 2 paczki krakersów
  • MASA:
  • 2 budynie Toffi
  • 9 łyżek cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2łyżeczki cukru waniliowego
  • 1l mleka
  • POSYPKA:
  • 4 łyżki bułki tartej
  • polewa Toffi

Sposób przygotowania:

Ciasto Toffi
Masa: odlewamy pół szkanki mleka mieszamy z budyniem i 2 łyżkami cukru. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy rozdrobnione masło, 4 łyżki cukru, gotujemy na małym ogniu aż masło i cukier się stopi. Wlewamy wymieszny z mlekiem budyń gotujemy aż masa zgęstnieje. Na blachę wykładamy na dno krakersy polewamy 1/3 masy, następnie znowu układamy krakersy i polewamy masą i 3 raz to samo.Posypka: Bułkę tartąz 3 łyżkami cukru, smażymy na suchej patelni jak zacznie się lekko zciemniać, zalewamy 3-4 łyżkami polewy Toffi i mieszamy tak żeby się nie zrobiły duże grudki. Później ew można rozdrobnić posypkę widelcem. Posypujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół dnia. Smacznego!

Tagi:

tarta