Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z masą jajeczną
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodawać cukier oraz żółtka. Następnie dodać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
3. Masa: Jajka razem z cukrem ubić nad kąpielą wodną. Ubijać około 15 minut, do momentu aż masa będzie gęsta. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać masę jajeczną. Utrzeć. Na końcu do masy wlać spirytus. Utrzeć.
4. Masę podzielić na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć porcję masy. Wyrównać. Na masie ułożyć biszkopt. Wyłożyć drugą porcję masy i ułożyć biszkopt. Pozostałą masą posmarować i udekorować wierzch oraz boki ciasta.
5. Orzechy włoskie posiekać i obsypać nimi boki ciasta. Wierzch ciast udekorować czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze.
2. Upieczony biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
3. Masa: Jajka razem z cukrem ubić nad kąpielą wodną. Ubijać około 15 minut, do momentu aż masa będzie gęsta. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać masę jajeczną. Utrzeć. Na końcu do masy wlać spirytus. Utrzeć.
4. Masę podzielić na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć porcję masy. Wyrównać. Na masie ułożyć biszkopt. Wyłożyć drugą porcję masy i ułożyć biszkopt. Pozostałą masą posmarować i udekorować wierzch oraz boki ciasta.
5. Orzechy włoskie posiekać i obsypać nimi boki ciasta. Wierzch ciast udekorować czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze.