gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe przekładane masą budyniową. Idealne do kawy jak i na przyjęcie rodzinne. To ciasto można przełożyć inną masą np. czekoladową

Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa
  • 1 kostka masła
  • budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Dekoracja
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową
Przygotowanie ciast - Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Dwie prostokątne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut. Upieczone ostudzone ciasta przekrawamy na pół, tak aby powstały 2 blaty ciasta jasnego i 2 blat ciasta ciemne. Przygotowanie masy - Gotujemy część mleka w reszcie rozpuszczamy budyń z cukrem waniliowym i wlewamy do gotującego się mleka - zagotować ostudzić. Ucieramy masło na biały puch, dodajemy stopniowo budyń - całość ucieramy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta - Kładziemy blat jasnego ciasta ,rozsmarowujemy część kremu - następnie kładziemy ciasto ciemne i tak postępujemy aż wyczerpiemy ciasto i masę. Ciasto dekorujemy polewą i posypką kolorową posypką.
Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową
Ucieramy składniki na ciasto na jednolitą masę
Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodać kakao
Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową
Upieczone ostudzone ciasta przekrawamy przekładamy masą
Ciasto tortowe ucierane z masą budyniową
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką