Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z masą rumową *rumowy półmetek
Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35 cm ,gotowe ciasto jest połową wielkości blaszki. ciasto I: Żółtka ubić z cukrem , dodać olej i wodę.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej niewielkiej misce, dodać do ubitych żółtek dokładnie utrzeć .Białka ubić na sztywną pianę,dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto i piec w 190 * przez ok 25 min. ciasto II przygotować jak ciasto I tylko bez dodatku kakao . Masa : jajka z cukrem i kakao ubić na parze aż usiągną gęstą konsystencje , Po zdjęciu z nad pary ucierać aż masa z jajek przestygnie. Miękkie masło utrzeć do białości dodawać porcjami wystudzone jajka , na koniec powoli wlać rum .ciasto: Placki przeciąć na pół, przełożyć masą rumową , zostawiając na wierzch łyżkę masy aby ozdobić ciasto. Schłodzić w lodówce .