kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto tortowe z masą rumową *rumowy półmetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne delikatne ciasto dla każdego łasucha!

Ciasto tortowe z masą rumową *rumowy półmetek

Składniki:

Ciasto tortowe z masą rumową *rumowy półmetek

 

  • na ciasto I
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2łyki kakao

 

  • ciasto II
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody

 

  • masa
  • kostka masła 250 g
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • kieliszek rumu najlepiej 82 %

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z masą rumową *rumowy półmetek
Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35 cm ,gotowe ciasto jest połową wielkości blaszki. ciasto I: Żółtka ubić z cukrem , dodać olej i wodę.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej niewielkiej misce, dodać do ubitych żółtek dokładnie utrzeć .Białka ubić na sztywną pianę,dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto i piec w 190 * przez ok 25 min. ciasto II przygotować jak ciasto I tylko bez dodatku kakao . Masa : jajka z cukrem i kakao ubić na parze aż usiągną gęstą konsystencje , Po zdjęciu z nad pary ucierać aż masa z jajek przestygnie. Miękkie masło utrzeć do białości dodawać porcjami wystudzone jajka , na koniec powoli wlać rum .ciasto: Placki przeciąć na pół, przełożyć masą rumową , zostawiając na wierzch łyżkę masy aby ozdobić ciasto. Schłodzić w lodówce .