BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto trójkolorowe w trzech smakach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ciasto to propozycja nie do odrzucenia. Smaczne o ciekawym wyglądzie i fajnych smakach. Polecam do popołudniowej herbatki czy kawy.

Ciasto trójkolorowe w trzech smakach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto trójkolorowe w trzech smakach

 

  • mąka pszenna 1,5 szkl,
  • mąka krupczatka 1 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • jajka 4,
  • cukier 1 szkl,
  • olej 1 szkl,
  • woda 1 szkl,
  • Dodatkowo;
  • kakao 3 łyżki,
  • kisiel malinowy 3 łyżki,( można dodać odrobinę barwnika czerwonego) nie koniecznie,
  • mąka pszenna 3 płaskie łyżki,
  • cukier puder do oprószenia,
  • tłuszcz do formy ,
  • bułka tarta do formy,

Sposób przygotowania:

Ciasto trójkolorowe w trzech smakach
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, oraz wolno wlewać na przemian olej i wodę cały czas ubijając.Ciasto podzielić na trzy części do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, a do trzeciej mąkę. Ciasto z kisielem wymieszać drewnianą łyżką.

Do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wlewać najpierw ciemną masę, następnie białą i na końcu masę różową.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do suchego patyczka (u mnie trwało to 45 minut).

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia
Ciasto trójkolorowe w trzech smakach
Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszystą masę
Ciasto trójkolorowe w trzech smakach
Powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na przemian wlewać olej i wodę
Ciasto trójkolorowe w trzech smakach
Ciasto podzielić na trzy części do jednej dodać kakao do drugiej kisiel a do trzeciej mąkę
Ciasto trójkolorowe w trzech smakach
Do średniej wielkości keksówki kolejno wlewać ciasta z kakao, białe i na koniec różowe
Ciasto trójkolorowe w trzech smakach
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem