Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem
► Nadzienie (rabarbar): rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki o grubości około 1 cm. Następnie na dużej patelni karmelizować masło z cukrem waniliowym. Później dodać rabarbar i obracając smażyć przez 2 minuty, aż cukier waniliowy się roztopi. Patelnię zdjąć z pieca i odłożyć na bok.
► Ciasto na spód & kruszonkę : w odpowiednio dużym naczyniu utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać płatki migdałowe, sól morską i mąkę. Całość zagnieść rękami lub mikserem ręcznym z hakiem do ciasta, na kruchą masę. Kulę ciasta podzielić na dwie częśći: większą część ( 2/3 ciasta ) i mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część ( 1/3 ciasta na kruszonkę ) wstawić do lodówki.
► Większą część ( 2/3 ciasta ) umieścić na dnie włożonej papierem do pieczenia tortownicy, ciasto docisnąć i podciągnąć przy brzegach 1 cm. do góry. Następnie na cieście wyłożyć i równomiernie rozprowadzić, karmelizowane kawałki rabarbaru. Z 1/3 ciasta z lodówki ( na kruszonkę ) pokruszyć wierzch rabarbaru. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, na 2 półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 170C / Górne - Dolne żródło ciepła, az ciasto stanie się złotobrązowe.
► Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w formie. W międzyczasie wlać śmietanę do wysokiej miski i ubić z cukrem i usztywniaczem śmietany. Teraz ciasto ostrożnie poluzować od krawędzi nożem i podawać z bitą śmietaną.
► Ciasto na spód & kruszonkę : w odpowiednio dużym naczyniu utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać płatki migdałowe, sól morską i mąkę. Całość zagnieść rękami lub mikserem ręcznym z hakiem do ciasta, na kruchą masę. Kulę ciasta podzielić na dwie częśći: większą część ( 2/3 ciasta ) i mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część ( 1/3 ciasta na kruszonkę ) wstawić do lodówki.
► Większą część ( 2/3 ciasta ) umieścić na dnie włożonej papierem do pieczenia tortownicy, ciasto docisnąć i podciągnąć przy brzegach 1 cm. do góry. Następnie na cieście wyłożyć i równomiernie rozprowadzić, karmelizowane kawałki rabarbaru. Z 1/3 ciasta z lodówki ( na kruszonkę ) pokruszyć wierzch rabarbaru. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, na 2 półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 170C / Górne - Dolne żródło ciepła, az ciasto stanie się złotobrązowe.
► Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w formie. W międzyczasie wlać śmietanę do wysokiej miski i ubić z cukrem i usztywniaczem śmietany. Teraz ciasto ostrożnie poluzować od krawędzi nożem i podawać z bitą śmietaną.