Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto było pyszne, smakuje owocowo - słodko i jednocześnie kwaśno - jest soczyste i chrupiące dzięki kruszonce.

Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem

 

  • tortownica (średnica 26 cm.)
  • papier do pieczenia
  • tłuszcz (do wysmarowania tortownicy)

 

 

  • CIASTO NA SPÓD & KRUSZONKĘ
  • 125 g. masła (miękkie)
  • 125 g. Cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli morskiej
  • 320 g. mąki orkiszowej (dinkel)
  • 70 g. płatków migdałowych

 

  • DODATKOWO
  • 200 g. śmietany
  • 1 opakowanie kremu usztywniającego
  • (śmietana - fix / sahnesteif)
  • trochę cukru (jak kto chce)

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem
► Nadzienie (rabarbar): rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki o grubości około 1 cm. Następnie na dużej patelni karmelizować masło z cukrem waniliowym. Później dodać rabarbar i obracając smażyć przez 2 minuty, aż cukier waniliowy się roztopi. Patelnię zdjąć z pieca i odłożyć na bok.

► Ciasto na spód & kruszonkę : w odpowiednio dużym naczyniu utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać płatki migdałowe, sól morską i mąkę. Całość zagnieść rękami lub mikserem ręcznym z hakiem do ciasta, na kruchą masę. Kulę ciasta podzielić na dwie częśći: większą część ( 2/3 ciasta ) i mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część ( 1/3 ciasta na kruszonkę ) wstawić do lodówki.

► Większą część ( 2/3 ciasta ) umieścić na dnie włożonej papierem do pieczenia tortownicy, ciasto docisnąć i podciągnąć przy brzegach 1 cm. do góry. Następnie na cieście wyłożyć i równomiernie rozprowadzić, karmelizowane kawałki rabarbaru. Z 1/3 ciasta z lodówki ( na kruszonkę ) pokruszyć wierzch rabarbaru. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, na 2 półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 170C / Górne - Dolne żródło ciepła, az ciasto stanie się złotobrązowe.

► Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w formie. W międzyczasie wlać śmietanę do wysokiej miski i ubić z cukrem i usztywniaczem śmietany. Teraz ciasto ostrożnie poluzować od krawędzi nożem i podawać z bitą śmietaną.
Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem
Ciasto schłodzić, ostrożnie poluzować cienkim nożem od krawędzi formy i wyjąć.
Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 170C / Górne - Dolne żródło ciepła, az ciasto stanie się złotobrązowe.
Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem
Ciasto umieścić na dnie tortownicy - na cieście ułożyć karmelizowane kawałki rabarbaru - rabarbar pokruszyć kruszonką.
Szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki - na patelni skarmelizować masło z cukrem waniliowym - następnie dodać rabarbar i smażyć przez 2 minuty.