Sposób przygotowania:
Trójkolorowa babka TulipanETAP 1:
Jajka ubijać z cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350 g mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek.
Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać ani oprószyć.
Do drugiej części dodać kisiel, wymieszać i wylać na pierwszą warstwę ciasta.
ETAP 2:
Do trzeciej części dodać mak, wymieszać i wylać na drugą warstwę ciasta.
ETAP 3:
Do ostatniej porcji ciasta dodać przesiane kakao. Wymieszać i wylać do formy. Piec około godziny w temp. 175 st., do tak zwanego "suchego patyczka".
Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.