Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka kwitnący tulipan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna kolorowa babka przełożona serem smażonym z dodatkiem skórki pomarańczowej. Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo.

Babka kwitnący tulipan Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka kwitnący tulipan

na ciasto:

  • 3 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 12 dag margaryny o temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 4 -5 łyżek śmietany o temperaturze pokojowej
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego
  • odrobinę zielonego barwnika spożywczego
  • dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

na ser:

  • 25 dag zmielonego twarogu
  • 5 dag masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 l mleka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

na wierzch:

  • cukier puder do posypania ciasta
  • gotowy biały lukier

Sposób przygotowania:

Babka kwitnący tulipan

Przygotowanie ciasta:

Babka kwitnący tulipan
Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i żółtkami

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć,dodać cukier puder i kolejno po 1 żółtku i stopniowo olej kokosowy. Do utartej masy dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatne połączyć z ciastem.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Babka kwitnący tulipan
Na dno formy dajemy naprzemiennie ciasto z wiórkami,czerwone i zielone

Gotowe ciasto podzielić na 3 równie części. Do 1 części ciasta dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do 2 części ciasta dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy. Do 3 części ciasta dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego i mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno formy dajemy po łyżce ciasta kokosowego, czerwonego i zielonego, aż do wyczerpania ciasta.

Pieczenie ciasta:

Babka kwitnący tulipan
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie babkę z formy i studzimy

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.40 min. do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy po długości na pół.

Przygotowanie sera:

Babka kwitnący tulipan
Do usmażone masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową

Ucieramy ser z masłem ,żółtkiem i cukrem. Przekładamy do rondelka. Stawiamy na małym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy do wrzącego sera ciągle mieszając smażymy ser. W 1/4 szkl. mleka rozmieszać budyń. Wlać do sera nadal mieszając na małym ogniu do momentu, aż masa serowa zgęstnieje .Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ściągamy ser z ognia i lekko studzimy.

Etap końcowy:

Babka kwitnący tulipan
Gotową masą serową przekładamy przekrojoną babkę

Przekrojoną babkę przekładamy przestudzoną masą serową. Babkę posypujemy cukrem pudrem. Na samym końcu polewamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu białym lukrem. Przed krojeniem wkładamy babkę chwilę chłodzimy.