Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

SUPERPRZEPIS

Wiosenna babka tulipan

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Babka tulipan jest łatwa w przygotowaniu i bardzo efektowna, będzie smaczną i piękną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Wiosenna babka tulipan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna babka tulipan

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 kostka masła (170 g)
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki maku
  • cukier waniliowy
  • 1 torebka kisielu cytrynowego
  • 1 torebka kisielu malinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

  • Dekoracja:
  • zielony lukier
  • kolorowe kwiatki z opłatków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna babka tulipan
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać małym strumieniem olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć mieszając już drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy a do ostatniej mak. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Warstwy ciasta nakładać na siebie w dowolnej kolejności, a na końcu przeciągnąć ostrym nożem przez środek wylanych warstw ciasta. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić. Polać zielonym lukrem i ozdobić kwiatkami i listkami.
Wiosenna babka tulipan
Przygotować ciasto podstawowe i podzielić na 4 równe części.
Wiosenna babka tulipan
Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy, do czwartej mak.
Wiosenna babka tulipan
W formie umieścić kolejno warstwy ciasta i piec w 190°C przez 45 min.
Wiosenna babka tulipan
Wystudzoną babę polać lukrem i ozdobić kwiatuszkami.