Sposób przygotowania:
Wiosenna babka tulipan
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać małym strumieniem olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć mieszając już drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy a do ostatniej mak. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Warstwy ciasta nakładać na siebie w dowolnej kolejności, a na końcu przeciągnąć ostrym nożem przez środek wylanych warstw ciasta. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić. Polać zielonym lukrem i ozdobić kwiatkami i listkami.
bryndzia