BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku jaki dodaje rabarbar. Kwaskowy smak przełamany polewą czekoladową. Smacznego.

Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową

 

  • rabarbar 500 g,
  • herbatniki około 20 szt,
  • ser trzykrotnie mielony 1 kg,
  • cukier puder 250 g,(w zależności od kwaskowości sera),
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki,
  • jajka 6 ,
  • masło 100 g,

Sposób przygotowania:

Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, następnie zasypać cukrem. Spód tortownicy 25/25 cm lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć herbatnikami.

Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodawać porcjami ser i budyń cały czas ucierając. Do masy serowej dodać pokrojony rabarbar (pamiętać, aby odlać powstały sok). Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubitą piane z białek.

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, piec w 170 stopniach około 60 - 70 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować listkami mięty.

Czas przygotowania około 40 minut + czas pieczenia
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić i zasypać cukrem
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Spód tortownicy lekko wysmarować tłuszczem, wyłożyć herbatnikami
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Żółtka utrzeć z masłem , cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Do utartej masy porcjami dodawać ser, budyń cały czas ucierając
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Do masy serowej dodać pokrojony rabarbar wymieszać
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w masę serową
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Po wymieszaniu masę przełożyć do przygotowanej tortownicy
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 60 - 70minut
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Upieczony wystudzony sernik polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Podawać z smaczną kawką lub pyszną herbatką