Ciasto truskawkowo-jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto truskawkowo-jogurtowe zostało wymyślone przeze mnie na bazie mojego przepisu na ciasto jogurtowe

Ciasto truskawkowo-jogurtowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto truskawkowo-jogurtowe

 

  • 2szklanki mąki tortowej
  • 1szklanka cukru
  • 1łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2szkl. oleju
  • 400g. jogurtu naturalnego gęstego
  • 2jajka
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • 60dag truskawek
  • bułka tarta, tłuszcz do formy lub papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo-jogurtowe
Do miski wlać olej, jogurt, jajka i cukier. Wszystko zmiksować do momentu aż będzie jednolita masa. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i wymieszać łyżką. Suche składniki wsypywać stopniowo do mokrych mieszając łyżką lub mikserem. Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia, następnie powsadzać truskawki do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 45minut. Po wystygnięciu ciasta można posypać cukrem pudrem
Ciasto truskawkowo-jogurtowe
ciasto wyłożone na blaszy, przed włożeniem do piekarnika