Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Torcik jogurtowy z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, lekki truskawkowo - jogurtowy torcik. Zasmakuje każdemu. Polecam wszystkim łasuchom i życzę smacznego:)

Torcik jogurtowy z truskawkami

Składniki:

Torcik jogurtowy z truskawkami

 

  • ciasto na formę o średnicy 26 cm:
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki skórki otartej ze świeżej cytryny
  • 150 g mąki
  • 30 g skrobi ziemniaczanej (może być budyń)
  • 90 g letniego masła

 

  • Około pół kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 3 jogurty bałkańskie po 340 g, mogą być light

Sposób przygotowania:

Torcik jogurtowy z truskawkami
Wykonanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.W kąpieli wodnej ucieramy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką, tak długo aż masa się ociepli.Miskę wyjmujemy z kąpieli wodnej i ucieramy masę, aż całkiem ostygnie i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Kolejno dodajemy mąkę ze skrobią i letnie płynne masło i mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 - 35 minut. Upieczony spód studzimy.Spód kroimy na trzy krążki. Połowę truskawek drobno siekamy i mieszamy z jednym jogurtem. Masę jogurtowo truskawką smarujemy dość grubo biszkopt. Przykładamy drugim biszkoptem.Trzeci krążek biszkoptowy kruszymy i mieszamy go z drugim jogurtem. Masę wykładamy na ciasto kształtując kopułkę. Trzecim jogurtem smarujemy torcik, tak jak kremem. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i czekamy, aż stężeje. Rozgniatamy ją widelcem i układamy na wierzchu tortu. Resztą truskawek wedle uznania ozdabiamy torcik.