Sposób przygotowania:
Torcik jogurtowy z truskawkami
Wykonanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.W kąpieli wodnej ucieramy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką, tak długo aż masa się ociepli.Miskę wyjmujemy z kąpieli wodnej i ucieramy masę, aż całkiem ostygnie i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Kolejno dodajemy mąkę ze skrobią i letnie płynne masło i mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 - 35 minut. Upieczony spód studzimy.Spód kroimy na trzy krążki. Połowę truskawek drobno siekamy i mieszamy z jednym jogurtem. Masę jogurtowo truskawką smarujemy dość grubo biszkopt. Przykładamy drugim biszkoptem.Trzeci krążek biszkoptowy kruszymy i mieszamy go z drugim jogurtem. Masę wykładamy na ciasto kształtując kopułkę. Trzecim jogurtem smarujemy torcik, tak jak kremem. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i czekamy, aż stężeje. Rozgniatamy ją widelcem i układamy na wierzchu tortu. Resztą truskawek wedle uznania ozdabiamy torcik.
marietta