SUPERPRZEPIS

Ciasto truskawkowa fantazja

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ciasto truskawkowa fantazja

Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto, odpowiednie na rodzinne przyjęcie organizowane na początku lata w ogrodzie.

Składniki:

Ciasto truskawkowa fantazja

 

 

  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • mus z truskawek – 2,5 szk.
  • żółtka – 3 szt.
  • cukier – 1/2 szk.
  • budyń śmietankowy bez cukru – 2 op.
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • mąka tortowa – 1/2 łyżki
  • masło – 200 g

 

  • TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA:
  • śmietana 30% - 1/2 l
  • cukier puder – 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa – 1 op.

 

  • PONADTO:
  • biszkopty z galaretką w czekoladzie – 24 szt.
  • galaretka truskawkowa – 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowa fantazja

ETAP 1:

Ciasto truskawkowa fantazja
Przesiane mąki bardzo delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.

BISZKOPT: z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z ubitymi jajkami.

Dno tortownicy o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 20 minut.

ETAP 2:

Ciasto truskawkowa fantazja
Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Biszkopt zostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 3:

Ciasto truskawkowa fantazja
Krem truskawkowy rozsmarować równą warstwą.

KREM TRUSKAWKOWY: odmierzyć 1,5 szklanki musu, przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. W pozostałej szklance musu dokładnie rozmieszać budyń, obie mąki i żółtka.

Powstałą mieszaninę wlać do wrzącego musu i mieszając ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z miękkim masłem.

ETAP 4:

Ciasto truskawkowa fantazja
Osuszone truskawki zalać tężejąca galaretką.

TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA: galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Cały czas ubijając wlewać tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę razem ubijać.

WYKONANIE: na wystudzony biszkopt wyłożyć i wyrównać krem truskawkowy. Na kremie ułożyć ciastka czekoladą do góry. Na biszkopty wyłożyć śmietankę truskawkową, wyrównać. Następnie ułożyć umyte i osuszone truskawki, które zalać tężejącą galaretką rozrobioną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.