Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowa fantazjaETAP 1:
BISZKOPT: z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z ubitymi jajkami.
Dno tortownicy o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 20 minut.
ETAP 2:
Biszkopt zostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
ETAP 3:
KREM TRUSKAWKOWY: odmierzyć 1,5 szklanki musu, przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. W pozostałej szklance musu dokładnie rozmieszać budyń, obie mąki i żółtka.
Powstałą mieszaninę wlać do wrzącego musu i mieszając ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z miękkim masłem.
ETAP 4:
TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA: galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Cały czas ubijając wlewać tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę razem ubijać.
WYKONANIE: na wystudzony biszkopt wyłożyć i wyrównać krem truskawkowy. Na kremie ułożyć ciastka czekoladą do góry. Na biszkopty wyłożyć śmietankę truskawkową, wyrównać. Następnie ułożyć umyte i osuszone truskawki, które zalać tężejącą galaretką rozrobioną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
niezły kąsek
anemon