Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Drożdżowiec z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkami

Drożdżowiec z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowiec z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z truskawkami
Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia. KRUSZONKA Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 40 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Drożdżowiec z truskawkami
Z podanych składników przygotowano ciasto drożdżowe
Drożdżowiec z truskawkami
Truskawki zostały opłukane i osączone na durszlaku
Drożdżowiec z truskawkami
Ciasto wyłożone na blachę i ułożono na nim truskawki
Drożdżowiec z truskawkami
Wierzch ciasta został posypany kruszonką i upieczono ciasto