jagna1978

jagna1978

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto ,miękkie i rozpływające się w ustach.Dodatek truskawek sprawi,że ciasto jest w sam raz na letni sezon.

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto truskawkowe

 

  • jajka -4 sztuki
  • cukier-0,5 szklanki
  • cukier waniliowy- 2 łyżeczki
  • masło-10 dag
  • maka pszenna-1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
  • truskawki- 40 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe
Blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Dodać cukier waniliowy i powoli wlać przestudzone, roztopione masło, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.Na wierzch poukładać umyte i osuszone truskawki, lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec przez 50 minut.Oprószyć cukrem pudrem.