Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto truskawkowe na herbatnikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto truskawkowe na herbatnikach

Ciasto truskawkowe na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto truskawkowe na herbatnikach

 

  • 2 opakowania herbatników
  • 2 szkl mleka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 50 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe na herbatnikach
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć i pokroić na połówki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i dno wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego. W garnku zagotować mleko wraz z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Do gotującego się wsypać kaszę manną i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, gotować aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorącą kaszę wylać na herbatniki. Na kaszy układać obok siebie połówki truskawek. Odstawić do ostudzenia kaszy. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!!!
Ciasto truskawkowe na herbatnikach
Ciasto truskawkowe na herbatnikach
Ciasto truskawkowe na herbatnikach
Ciasto truskawkowe na herbatnikach