Sposób przygotowania:
Torcik makowo - truskawkowy
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Masa: truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus. Odmierzamy 200 ml musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mus, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.
4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( dno i boki ), następnie na dno kładziemy jeden krążek, wykładamy równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy odłożoną masą. Torcik wkładamy do lodówki.
5. Mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.
6. Gdy mus będzie już tężejący to przekładamy go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.