dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto "Truskawkowe niebo"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutki biszkopt przełożony masą truskawkową. Fajne ciacho dla wielbicieli truskawek i deserów truskawkowych.

Ciasto "Truskawkowe niebo"

Składniki:

Ciasto "Truskawkowe niebo"

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyż octu

Masa truskawkowa

  • 250 g truskawek (mrożonych)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100 g serka truskawkowego
  • 1 łyż żelatyny
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto "Truskawkowe niebo"

Krok 1:

Ciasto "Truskawkowe niebo"
Wszystkie składniki biszkoptu dokładnie mieszamy.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę z proszkiem i na koniec wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy.

Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy ciasto, dzieląc je na dwa placki.

Krok 2:

Ciasto "Truskawkowe niebo"
Zmiksowane truskawki łączymy z serkiem i galaretką.

Truskawki rozmrażamy na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Owoce dokładnie blendujemy na gładki mus.

Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy.

Do truskawek dodajemy serek i tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy.

Możemy dosłodzić do smaku. Masę schładzamy aby zaczęła się lekko ścinać.

Krok 3:

Ciasto "Truskawkowe niebo"
Biszkopt smarujemy masą truskawkową i przykrywamy pozostałym biszkoptem.

Biszkopt smarujemy masą truskawkową. Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskając.

Wierzch ciasta możemy oblać polewą czekoladową, tworząc esy floresy.

Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego.