migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1184]

Truskawkowa kostka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze trochę mrożonych truskawek. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne i całkiem fajnie się prezentuje.

Truskawkowa kostka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa kostka

 

  • biszkopt
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • masa śmietankowo-truskawkowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • masa truskawkowa
  • 350 g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Truskawkowa kostka
Jajka przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Biszkopt wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. 
Truskawkowa kostka
Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić.
Truskawkowa kostka
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy.
Truskawkowa kostka
Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę.
Truskawkowa kostka
Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus.