Sposób przygotowania:
Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie
~ BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z dodatkiem kakao. Połączyć pianę z masą kakaową, mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem.
Dużą głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i upiec przez 30-35 minut w temp. 170*C. Odstawić do ostygnięcia (można upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwie warstwy.
~ SERNIK:
W garnku rozpuścić masło, cukier, połowę mleka i miałko zmielony biały ser (może być z wiaderka) - dodać roztrzepane jajka i mieszać, aż masa zgęstnieje i prawie się zagotuje. Wlać mleko z budyniem wiśniowym i mieszać intensywnie, aż całość zawrze.
Ser wylać na dolną warstwę biszkoptową i nakryć drugim biszkoptem. Lekko obciążyć dużą deseczką, aby ser równo rozpłynął się na boki. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia.
~ GALARETKA:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1,5-2 szkl. gorącej wody i dolać kompot wiśniowy do pojemności 1,3-1,4 litra. Odstawić do czasu, aż galaretka zacznie tężeć i wyraźnie zgęstnieje.
Na wierzch ciasta wylać galaretkę i ułożyć odcedzone wiśnie z kompotu.
Pozostawić na kilka godzin w zimnym miejscu.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z dodatkiem kakao. Połączyć pianę z masą kakaową, mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem.
Dużą głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i upiec przez 30-35 minut w temp. 170*C. Odstawić do ostygnięcia (można upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwie warstwy.
~ SERNIK:
W garnku rozpuścić masło, cukier, połowę mleka i miałko zmielony biały ser (może być z wiaderka) - dodać roztrzepane jajka i mieszać, aż masa zgęstnieje i prawie się zagotuje. Wlać mleko z budyniem wiśniowym i mieszać intensywnie, aż całość zawrze.
Ser wylać na dolną warstwę biszkoptową i nakryć drugim biszkoptem. Lekko obciążyć dużą deseczką, aby ser równo rozpłynął się na boki. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia.
~ GALARETKA:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1,5-2 szkl. gorącej wody i dolać kompot wiśniowy do pojemności 1,3-1,4 litra. Odstawić do czasu, aż galaretka zacznie tężeć i wyraźnie zgęstnieje.
Na wierzch ciasta wylać galaretkę i ułożyć odcedzone wiśnie z kompotu.
Pozostawić na kilka godzin w zimnym miejscu.