Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Z okazji wiosny i świąt wielkanocnych postanowiłam nieco zmodyfikować typowy sernik gotowany i nadałam mu zupełnie nowe życie :)

Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie

* BISZKOPT:

  • 10 dużych jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 pełnych łyżek mąki tortowej
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

* SERNIK:

  • 1 kg serka wiśniowego
  • 5-6 dużych jajek
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 2 budynie wiśniowe

* GALARETKA:

  • 3 galaretki wiśniowe
  • kompot wiśniowy
  • drylowane wiśnie z kompotu

Sposób przygotowania:

Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie
~ BISZKOPT: 

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z dodatkiem kakao. Połączyć pianę z masą kakaową, mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem. 

Dużą głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i upiec przez 30-35 minut w temp. 170*C. Odstawić do ostygnięcia (można upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwie warstwy. 

~ SERNIK: 

W garnku rozpuścić masło, cukier, połowę mleka i miałko zmielony biały ser (może być z wiaderka) - dodać roztrzepane jajka i mieszać, aż masa zgęstnieje i prawie się zagotuje. Wlać mleko z budyniem wiśniowym i mieszać intensywnie, aż całość zawrze. 

Ser wylać na dolną warstwę biszkoptową i nakryć drugim biszkoptem. Lekko obciążyć dużą deseczką, aby ser równo rozpłynął się na boki. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia. 

~ GALARETKA: 

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1,5-2 szkl. gorącej wody i dolać kompot wiśniowy do pojemności 1,3-1,4 litra. Odstawić do czasu, aż galaretka zacznie tężeć i wyraźnie zgęstnieje. 

Na wierzch ciasta wylać galaretkę i ułożyć odcedzone wiśnie z kompotu. 

Pozostawić na kilka godzin w zimnym miejscu.
Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie
Aby ciasto było puszyste należy bardzo dobrze ubić pianę.
Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie
Na dużą i głęboką blachę robę biszkopt z 10 jajek.
Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie
Gotowa masa serowa powinna przypominać konsystencją gorący budyń.
Gotowany sernik wiśniowy w kakaowym biszkopcie
Aby sernik dobrze stężał musi stać kilka godzin w chłodzie.

Tagi:

ciasto sernik