SUPERPRZEPIS

Kokosowy sernik z jeżynami

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kokosowy sernik z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Delikatny i kremowy sernik kokosowy pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest wilgotny i mazisty. Wierzch wieńczy lekko kwaskowata galaretka jeżynowa z całymi owocami.

Składniki:

Kokosowy sernik z jeżynami

SPÓD:

  • 120 g biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego

SERNIK KOKOSOWY:

  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń kokosowy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych

GALARETKA JEŻYNOWA:

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik z jeżynami

ETAP 1:

Kokosowy sernik z jeżynami
Rozkruszone biszkopty docisnąć dobrze do dna formy.

Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz olejem kokosowym. Wyłożyć na dno formy o średnicy 20 cm i wyrównać dociskając do dna okruchy.

ETAP 2:

Kokosowy sernik z jeżynami
Składniki na sernik przełożyć do misy miksera.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wylać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min w kąpieli wodnej. W tym celu wsuwając pod sernikiem dodatkową blachę z wodą. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki.

ETAP 3:

Kokosowy sernik z jeżynami
Jeżyny podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok.

Żelatynę zalać zimną wodą tak, aby była przykryta (ok 2 łyżek) i odstawić, aż napęcznieje.
Jeżyny wsypać do garnuszka, podlewając resztą wody, sokiem z cytryny i dodając cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Jeżeli chcemy, aby owoce się nie rozpadły nie należy często mieszać, jedynie potrząsać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzone jeżyny wyłożyć na zimny sernik i odstawić do stężenia. Smacznego :)