akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Byłam ciekawa połączenia kawy z truskawkami. Nie zawiodłam się, poza tym, że dobrze smakuje to jeszcze ładnie wygląda. Polecam!

Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki

Biszkopt kawowy

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa kawowo-śmietankowa

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • odrobina gorącej wody

Masa truskawkowo-jogurtowa

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 ml. jogurtu naturalnego
  • 500 ml gorącej wody

Poncz

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki

Biszkopt kawowy

Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm lub do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35-40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.

Masa kawowo-śmietankowa

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kawę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować.

Masa truskawkowo-jogurtowa

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Następnie dodać jogurt i dobrze wymieszać.

Kolejność

Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa równe blaty. Pierwszy umieścić w blaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą z sokiem, wysmarować masą kawowo- śmietankową i przykryć II nasączonym blatem biszkoptu. Gdy masa jogurtowo-truskawkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt i od razu wepchnąć w nią truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!

Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki
Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki.

Tagi:

jajko kawa jajka