Sposób przygotowania:
Kawowo-truskawkowe ciasto AkrobatkiBiszkopt kawowy
Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm lub do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35-40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.
Masa kawowo-śmietankowa
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kawę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować.
Masa truskawkowo-jogurtowa
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Następnie dodać jogurt i dobrze wymieszać.
Kolejność
Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa równe blaty. Pierwszy umieścić w blaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą z sokiem, wysmarować masą kawowo- śmietankową i przykryć II nasączonym blatem biszkoptu. Gdy masa jogurtowo-truskawkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt i od razu wepchnąć w nią truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!