Sposób przygotowania:
Truskawkowe ciasto na herbatnikachEtap 1
Przygotuj budyń: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i masłem. Drugą część mleka zmiksować z mąką i jajkiem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałe mleko i gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników. Następnie jeszcze ciepły budyń przełożyć na herbatniki.
Etap 2
Na masę budyniową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Etap 3
Przygotować masę truskawkową: truskawki obrać ze szypułek, umyć, przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zblendować truskawki, dodać cukier i galaretkę. Całość wymieszać i pozostawić do stężenia.
Gdy masa truskawkowa zacznie lekko się "zsiadać", należy przełożyć ją na warstwę herbatników.
Etap 4
Następnie przygotować masę śmietanową: 0,5 litra kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru pudru. Na wierzch ciasta zetrzeć kawałek czekolady. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!