Sposób przygotowania:
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. około 25 min.
MASA
1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do rondla i zagotowujemy, a do reszty mleka dodajemy obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy, mieszamy i zalewamy na gotujące mleko. Gdy zacznie gęstnieć dać do wystudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę, utrzeć na puszysto pod koniec wlać spirytus. 2 galaretki ugotować w jednej szklance wody.
Truskawki zmiksować, dodać tężejącą galaretkę. Na biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masę kładziemy mus, na chwilę wkładamy do lodówki, później nakładamy drugą część masy, na to herbatniki i zalewamy lukrem.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. około 25 min.
MASA
1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do rondla i zagotowujemy, a do reszty mleka dodajemy obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy, mieszamy i zalewamy na gotujące mleko. Gdy zacznie gęstnieć dać do wystudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę, utrzeć na puszysto pod koniec wlać spirytus. 2 galaretki ugotować w jednej szklance wody.
Truskawki zmiksować, dodać tężejącą galaretkę. Na biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masę kładziemy mus, na chwilę wkładamy do lodówki, później nakładamy drugą część masy, na to herbatniki i zalewamy lukrem.