gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszne ciasto, które smakuje całej rodzinie. Wystarczy tak naprawdę nie dużo czasu i już ciasto gotowe, spróbujcie!

Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym

BISZKOPT

MASA

MUS

DODATKOWO

  • kilka paczek herbatników
  • lukier z opakowania (lub przygotowany po domowemu)

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Ciasto:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. około 25 min.

MASA

1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do rondla i zagotowujemy, a do reszty mleka dodajemy obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy, mieszamy i zalewamy na gotujące mleko. Gdy zacznie gęstnieć dać do wystudzenia.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę, utrzeć na puszysto pod koniec wlać spirytus. 2 galaretki ugotować w jednej szklance wody.

Truskawki zmiksować, dodać tężejącą galaretkę. Na biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masę kładziemy mus, na chwilę wkładamy do lodówki, później nakładamy drugą część masy, na to herbatniki i zalewamy lukrem.
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Na sam początek przygotowujemy masę na biszkopta
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Następnie pomału przygotowujemy mus truskawkowy
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Później pora na masę, którą należy zrobić wg przepisu
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Składamy ciasto: biszkopt, połowa masy, mus i znów połowa masy
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Wykłądamy masę.
Biszkopt z musem truskawkowo- pomarańczowym
Na koniec wykładamy herbatniki.