Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto kakaowe przełożone kremem i polane polewą. Mało kto się mu oprze. Na deser idealna. Polecam.

Ciasto wuzetka

Składniki:

Ciasto wuzetka

 

  • CIASTO:
  • jajka - 2 szt
  • cukier - 1 szkl
  • margaryna - 13 dag
  • mąka pszenna - 2 szkl
  • mleko 3,2% - 1 szkl
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • KREM:
  • masło - 25 dag
  • cukier puder - 8 łyżeczek
  • serek waniliowy - 30 dag
  • POLEWA:
  • masło - 2 łyżki
  • kakao - 3-4 łyżki
  • mleko - 4 łyżki
  • cukier puder - 10 łyżek

Sposób przygotowania:

Ciasto wuzetka
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Masło rozpuścić na małym ogniu,trochę przestudzić, następnie cukier, mleko i mąkę pszenna wymieszaną z sodą, kakao, powidła i żółtka, wszystko razem wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać piane i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC przez ok 45 minut.

KREM:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i pod koniec ucierania dodać serek waniliowy.

Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół i posmarować kremem oraz polać delikatnie przestudzona polewą.