iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na biszkopt jest u mnie od dawna. Tylko urozmaiciłam przepis na masę. Wyszło jeszcze smaczniej, każdy jest zachwycony.

Ciasto twarogowe

Składniki:

Ciasto twarogowe

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • do nasączenia :
  • 1/2 szklanki gorzkiej herbaty,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.
  • Masa:
  • 2 kostki twarogu,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 słoik dżemu śliwkowego

Sposób przygotowania:

Ciasto twarogowe
Białka ubijamy z odrobiną soli na puszystą pianą dodając cukier puder. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z kakaem oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do piany. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, wylewamy masę i pieczemy około 20 min. w temp. 170 stopni, do suchego patyka. Następnie wyjmujemy i studzimy. Z biszkopta zdejmujemy świecącą zewnętrzną skórką i robimy z niej kruszonkę. Biszkopt nasączamy herbatę, smarujemy dżemem, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, twaróg ukręcamy dodajemy śmietanę, wykładamy na biszkopt i dekorujemy kruszonką, wstawiamy do lodówki.