Sposób przygotowania:
Szachownica biszkoptowo twarogowa
CIASTO CIEMNE: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, żółtka, budyń, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 24 x28 cm. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na 8 równych pasków. MASA TWAROGOWA: Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg, mąkę, rodzynki (te największe kroimy na pół)i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej delikatnie mieszając, aby zachować puszystość. Tą samą blaszkę (tylko umytą), w której piekł się biszkopt smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy 4 paski biszkoptu. Zachowujemy przy tym ok. 2 cm odległości pomiędzy paskami. Przerwy między paskami wypełniamy połową masy twarogowej. Masę przykrywamy pozostałymi 4 paskami. a wolne miejsca ponownie wypełniamy resztą masy. W ten sposób powstanie "szachownica". Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C i pieczemy 45 minut. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową, posypałam kolorową posypką i pociętą w paseczki kolorową galaretką.
zewa
Pyza
Babciagramolka
Małe wyjaśnienie - nie wiem czemu od kilku dni w panelu administracyjnym nie można otworzyć zdjęć by je dokładniej obejrzeć . To znaczy można sprawdzić czy nie jest kopiowane ale powiększyć sie go nie da . Myślałam że to usterka systemu i w poniedziałek się poprawi . Moderator po prostu nie widzi czy zdjęcie jest małe czy duże - wszystkie wygladają tak samo.