sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Ciasto typowo cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeźwiające ciasto cytrusowe

Ciasto typowo cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto typowo cytrynowe

 

  • biszkopt razy 3.
  • 3 jajka
  • 0/5 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem.
  • 3 szkl wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • 0/5 szkl cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 kisiele cytrynowe
  • poncz.
  • 1 szkl wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto typowo cytrynowe
biszkopt. Jajka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i mieszamy. Po czym dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i kisielem. Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki i pieczemy ok. 30 min. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe 2 biszkopty. Studzimy i pon czujemy. poncz. Wodę mieszamy z sokiem i cytryną. krem. 2 szkl wody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Skórkę z cytryny ocieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do wrzątku. W 1 szkl rozprowadzamy kisiel w proszku Wlewamy do gorącej się masy. Gotujemy na gęsty krem. Gorącym przekładamy biszkopty. Dekorujemy w dowolny sposób. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto typowo cytrynowe
przygotowywanie składników
Ciasto typowo cytrynowe
robienie kisielu
Ciasto typowo cytrynowe
nadziewanie kisielem
Ciasto typowo cytrynowe
pierwszy pasek odkrojony