Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto puszyste, delikatne i bardzo smaczne.

Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki czekoladowych kropelek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi
Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowi po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą, dodać spirytus, kropelki czekoladowe, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 34/9 cm lub 2 mniejszych. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp 170 stopni. Upieczone zimne ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi
Do utartego ciasta wsypać kropelki czekoladowe wymieszać
Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi
Do ciasta delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi
Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki keksowej

Tagi:

jajko jajka