ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, szybkie i łatwe ciasto ucierane. Masa jabłkowo-śliwkowa i kisiel to doskonałe nadzienie w tym cieście.

Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową

 

  • jabłka 6 sztuk średnie,
  • śliwki 1 kg,
  • woda 1/2 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • kisiel pomarańczowy 1 opakowania

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • palma 15 dag miękka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • 12,5 dag palma miękka

 

  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Kawałki jabłek, połówki śliwek (mogą być ze skórką) wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia, do do zimnej masy wsypać kisiel, wymieszać.

Jajka, miękki tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 3 minuty do spienienia, masa ma być grudkowata, wsypać mąkę z proszkiem i połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch. Na cieście delikatnie rozsmarować masę kisielową.

Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 10 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem aby masa kisielowa mocno stężała, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
My lubimy owoce ze skórką, jest lepszy błonnik naturalny.
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Masa po spienieniu ma być grudkowata, po dodaniu mąki będzie gładka.
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Masa kisielowa po upieczeniu i wystudzeniu dobrym będzie stężała.
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową
Ciasto ucierane z masą jabłkowo-śliwkową