Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miła odmiana tradycyjnych zup. Jest lekko pikantna, dzięki czemu rozgrzewa, a bogata ilość składników sprawia, że nie potrzeba po niej już jeść drugiego dania.

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Bulion:

Dodatki do zupy:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 5 papryk w różnych kolorach
  • 3 duże cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, ostrej, oregano, kurkumy, czosnku granulowanego
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Przygotowanie wywaru:

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami
Wywar na zupę gyros w trakcie gotowania w garnku

Filet z kurczaka pokroić na kawałki, zalać wodą, zagotować, zdjąć pianę. Dodać obraną włoszczyznę, czosnek i przyprawy. Gotować 60 minut na wolnym ogniu.

Przygotowanie składników:

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami
Pokrojone warzywa i pieczarki do zupy gyros

W tym czasie z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w dużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Ziemniaki również w kostkę. Pieczarki i cebulę zeszklić na rumiano na patelni z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po upływie godziny wyłowić z zupy wszystkie warzywa i mięso i dodać do wywaru paprykę, ziemniaki, usmażone pieczarki z cebulą i przecier pomidorowy. Gotować 20 minut.

Kończenie zupy:

Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkami
Mięso w przyprawach w trakcie smażenia na patelni

Mięso z wywaru pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawami i usmażyć na tej samej patelni co pieczarki na rumiano (około 3 minuty). Dodać do zupy. Gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać posiekaną nać i wymieszać. Życzę smacznego!