Sposób przygotowania:
Zupa "gyros" z kurczakiem, papryką i pieczarkamiPrzygotowanie wywaru:
Filet z kurczaka pokroić na kawałki, zalać wodą, zagotować, zdjąć pianę. Dodać obraną włoszczyznę, czosnek i przyprawy. Gotować 60 minut na wolnym ogniu.
Przygotowanie składników:
W tym czasie z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w dużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Ziemniaki również w kostkę. Pieczarki i cebulę zeszklić na rumiano na patelni z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po upływie godziny wyłowić z zupy wszystkie warzywa i mięso i dodać do wywaru paprykę, ziemniaki, usmażone pieczarki z cebulą i przecier pomidorowy. Gotować 20 minut.
Kończenie zupy:
Mięso z wywaru pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawami i usmażyć na tej samej patelni co pieczarki na rumiano (około 3 minuty). Dodać do zupy. Gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać posiekaną nać i wymieszać. Życzę smacznego!