WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik na orzechowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty i delikatny sernik na kruchym i chrupiącym spodzie orzechowym z dodatkiem orzechów włoskich. Pyszny i nieco inny niż tradycyjne.

Sernik na orzechowym spodzie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik na orzechowym spodzie

Spód orzechowy:

Masa serowa:

Sposób przygotowania:

Sernik na orzechowym spodzie

ETAP 1:

Miękkie masło na spód lekko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub mikserem. Wyłożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć, lekko ugnieść palcami. Podpiec 15 minut w 180 stopniach.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i masłem na puszystą masę. Zmiksować z serem i proszkiem budyniowym oraz mąką ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej i wymieszać łyżką. Przełożyć na podpieczony spód.

Piec ok. godzinę w 1780 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Sernik na orzechowym spodzie
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik na orzechowym spodzie
Masa serowa po wymieszaniu wyłożona na orzechowy spód
Sernik na orzechowym spodzie
Ubita piana z białek dodana do masy serowej
Sernik na orzechowym spodzie
Ser wiaderkowy zmiksowany z żółtkami, masłem i budyniem
Sernik na orzechowym spodzie
Ciasto orzechowe wyłożone na spód blachy i ugniecione