Sposób przygotowania:
Owocowa babka drożdżowa
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do garnka, dodać 50 g cukru, pół łyżeczki cynamonu. Gotować aż wygotuje się płyn i powstanie dżem jabłkowy.
Borówki i maliny opłukać i wrzucić do osobnych garnków, dodać po 50 g cukru i gotować tak jak jabłka. Ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać częścią ciepłego mleka, wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe składniki i roztrzepane jajka, pamiętając by odłożyć trochę do posmarowania wierzchu.
Masło rozpuścić. Resztę ciepłego mleka wlać do miski z sypkimi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić. Dolać ciepłe masło i dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Odstawić na 20 minut.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy sezamem i cukrem pudrem. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt. Pierwszy placek posmarować dżemem z malin, następnie zwinąć go w rulon i pokroić w plastry 4-5 cm.
Układamy je na dnie formy do babki. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Na drugi placek kładziemy dżem z jabłek a na trzeci z borówek.
Pokrojone roladki z ciasta układamy w formie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut.
Borówki i maliny opłukać i wrzucić do osobnych garnków, dodać po 50 g cukru i gotować tak jak jabłka. Ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać częścią ciepłego mleka, wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe składniki i roztrzepane jajka, pamiętając by odłożyć trochę do posmarowania wierzchu.
Masło rozpuścić. Resztę ciepłego mleka wlać do miski z sypkimi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić. Dolać ciepłe masło i dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Odstawić na 20 minut.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy sezamem i cukrem pudrem. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt. Pierwszy placek posmarować dżemem z malin, następnie zwinąć go w rulon i pokroić w plastry 4-5 cm.
Układamy je na dnie formy do babki. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Na drugi placek kładziemy dżem z jabłek a na trzeci z borówek.
Pokrojone roladki z ciasta układamy w formie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut.
SylaUla