lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Owocowa babka drożdżowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Nietypowa babka drożdżowa, ciasto składa się z trzech warstw letnich owoców, trochę słodka trochę kwaskowa.

Owocowa babka drożdżowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Owocowa babka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Owocowa babka drożdżowa
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do garnka, dodać 50 g cukru, pół łyżeczki cynamonu. Gotować aż wygotuje się płyn i powstanie dżem jabłkowy.

Borówki i maliny opłukać i wrzucić do osobnych garnków, dodać po 50 g cukru i gotować tak jak jabłka. Ostudzić.

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać częścią ciepłego mleka, wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe składniki i roztrzepane jajka, pamiętając by odłożyć trochę do posmarowania wierzchu.

Masło rozpuścić. Resztę ciepłego mleka wlać do miski z sypkimi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić. Dolać ciepłe masło i dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Odstawić na 20 minut.

Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy sezamem i cukrem pudrem. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt. Pierwszy placek posmarować dżemem z malin, następnie zwinąć go w rulon i pokroić w plastry 4-5 cm.

Układamy je na dnie formy do babki. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Na drugi placek kładziemy dżem z jabłek a na trzeci z borówek.

Pokrojone roladki z ciasta układamy w formie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut.  


Owocowa babka drożdżowa
dżemy owocowe
Owocowa babka drożdżowa
Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy sezamem
Owocowa babka drożdżowa
Owocowa babka drożdżowa
Owocowa babka drożdżowa
Owocowa babka drożdżowa