alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto ucierane z rabarbarem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sezon rabarbarowy trwa więc u mnie na razie ciasta z rabarbarem. Dzisiaj zapraszam na ucierane z rabarbarem które jest bardzo proste do zrobienia.

Ciasto ucierane z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

  • 4 jajka
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto ucierane z rabarbarem
rabarbar pokroić zasypać cukrem i cukrem waniliowym
Ciasto ucierane z rabarbarem
blachę wysmarowac wysypać bułką tartą i wylać ciasto
Ciasto ucierane z rabarbarem
na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar i włożyć do nagrzanego piekarnika

Tagi:

jajko jajka