Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ucierane z rabarbarem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z rabarbarem.

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem.

 

  • 1 szkl mąka pszenna,
  • 4 szt jajka,
  • 4 łyżki oliwa,
  • 2/3 szkl cukier,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 40-50 dag rabarbar,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem.
Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do ciasta i wymieszać. Pod koniec wlać olej i aromat, delikatnie przemieszać. Brytfannę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, posypać pokrojonym rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.

Tagi:

jajko tarta jajka