ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1007]

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową, ciasto które jest łatwe i zawsze wychodzi z piekarnika dobrze upieczone.

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • margaryna miękka 15 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka,
  • rabarbar 2 sztuki duże, grube

 

  • pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
  • ocet 10% 1 łyżeczka,
  • aromat pomarańczowy 2 krople

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

ETAP 1:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową
Masa powinna mieć grudkowatą konsystencję.

Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki.

ETAP 2:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową
Masa ciasta powinna być nie za rzadka, gęsta.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

ETAP 3:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową
Można też widelcem czy nożem ciastociemne wmieszać w ciasto

Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch.

ETAP 4:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnk nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut.

ETAP 5:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo sztywną pianę, ubijać z 5 minut przed dodaniem do ciasta.

ETAP 6:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

Na podpieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę, wygładzić wierzch piany.

ETAP 7:

Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową

Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić.