Sposób przygotowania:
Ciasto góra lodowa
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywna pianę. Pod koniec dodawać cukier i ubijać pianę tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po kolei żółtka i delikatnie mieszać. Następnie przesiać mąkę., kakao i proszek. Ponownie wymieszać. Ciasto wylac na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Biszkopt pieczemy okolo 25-30 minut. Po wystudzenia przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
Pół szklanki mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do pół szklanki mleka wsypać budyń i żółtko. Gdy mleko będzie się gotować wlac masę budyniowa i mieszać, aż zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo budyń.
Do blachy wkładamy jedna połowę biszkopta, wykładamy połowę kremu i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i kładziemy resztę kremu. Biszkopty przeciąć na pół i wkładać na stojąca w ciasto.
Polewa:
Masło, wodę i cukier podgrzać w garnku do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Wystudzić. Dodać mleko w proszku i wszystko zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Polewy wylac na ciasto na przemiennie raz ciemna raz jasną.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywna pianę. Pod koniec dodawać cukier i ubijać pianę tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po kolei żółtka i delikatnie mieszać. Następnie przesiać mąkę., kakao i proszek. Ponownie wymieszać. Ciasto wylac na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Biszkopt pieczemy okolo 25-30 minut. Po wystudzenia przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
Pół szklanki mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do pół szklanki mleka wsypać budyń i żółtko. Gdy mleko będzie się gotować wlac masę budyniowa i mieszać, aż zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo budyń.
Do blachy wkładamy jedna połowę biszkopta, wykładamy połowę kremu i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i kładziemy resztę kremu. Biszkopty przeciąć na pół i wkładać na stojąca w ciasto.
Polewa:
Masło, wodę i cukier podgrzać w garnku do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Wystudzić. Dodać mleko w proszku i wszystko zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Polewy wylac na ciasto na przemiennie raz ciemna raz jasną.
Ciasto schłodzić w lodówce.
skuter5
Czekoladka 2