SUPERPRZEPIS

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Jest to ciasto , które można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy innymi kwaśnymi owocami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem. Idealne ciacho na piknik w ogrodzie.

Składniki:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy
  • 300 g truskawek

kruszonka

  • 60g roztopionego masła
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • około 100g mąki pszennej typ 500

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku...

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżką w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce przez czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.

ETAP 2:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.

ETAP 3:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią pokryły.

Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią pokryły.

ETAP 4:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy.

ETAP 5:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Wykładamy na ciasto owoce. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.

Wykładamy na ciasto owoce. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!


Tagi:

jajko jajka mak